Ünnepélyesen átadták a felújított tűzoltólaktanyát!​

A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület laktanya átadó ünnepségét 2017. augusztus 26-án délelőtt tartották, amelyen a polgármester és a helyi képviselők mellett szakmai és civil szervezetek vezetői, hazai tűzoltó egyesületek, német, osztrák és szlovákiai önkéntes tűzoltók is képviseltették magukat.

A felújított részen megújult a konyha, az öltöző, a karbantartó műhely és a garázs, az emeleti részen pedig parancsnoki iroda, mellékhelyiségek és zuhanyzó, valamint egy oktatóterem. 
Az ünnepség kezdetén a Budaörsi Fúvószenekar indulókkal színesítette a műsort, majd eljátszották a Himnuszt.

Elsőként Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere mondott beszédet, aki a budaörsi önkéntes tűzoltók külön díjazás nélkül végzett áldozatos munkáját dicsérte.
Sallai László tűzoltó alezredes, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője azt emelte ki, hogy az önkéntes tűzoltók munkája jól kiegészíti a hivatásosakét, a felsőbb szervek is elismerik, hogy hatékonyan és hasznosan vesznek részt a tűzesetek elhárításában.

„Az önkéntes addig önkéntes, amíg elhatározza, hogy belép a tűzoltók kötelékébe. Onnantól kezdve hivatásszerűen végzik ők is a munkájukat” – fogalmazott. Hozzátéve: olyat még nem látott, hogy önkéntes tűzoltó meghátrált volna a feladatától azért, mert az számára nem kötelező. Beszédében jókívánságát fejezte ki, hogy mindig, mindenki épen és egészségesen térjen vissza ide, a laktanyába a bevetésekről.

Petró Tibor, a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület elnöke röviden elmesélte a budaörsi tűzoltóság történetét. Elmondta, hogy az önkormányzat kötelességének érezte, hogy finanszírozza a fejlesztéseket, így ennek keretében került sor erre a beruházásra is, amit munkájuk elismeréseként kaptak, így az elnök megköszönte a polgármesternek, a képviselőtestületnek, Budaörs Város Önkormányzatának és minden támogatónak, valamint azoknak, akik részt vettek a felújításban.A német és osztrák tűzoltók küldöttei Peter Schüll Budaörs testvérvárosából, Bretzfeldből, Norbert Lackinger St. Pöltenből hozta el parancsnokaik jókívánságait. Az osztrák önkéntesek képviselője kiemelte a két egyesület közötti különösen jó baráti kapcsolatot.​​

Hodut János, budaörsi tűzoltó parancsnok, a Pest Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke Szolgálati érdemérem bronzfokozatú elismerését adta át Gyenizse Zoltánnak, a budaörsi lánglovagok egyikének.​

Ezt követően a vendégek a jeles alkalomra hozott ajándékokkal kedveskedtek.
Gáspár Béla képviselő úr egy századfordulós kézi bontó baltát, 
Peter Schüll a brezfeldi tűzoltók nevében egy különleges műszaki mentéshez használatos feszítő berendezést,
Norbert Lackinger úr, a tűzoltók védőszentjét ábrázoló kisplasztikát és egy minden bajtól megvédő dedikált sisakot adott át.
Búcsi László, a Kisújfalui Önkéntes Tűzoltó Egylet elnöke új gépjármű fecskendőt hozott - igaz makett formában – mondván, hogy új szertárhoz új autó dukál, továbbá szlovák megyei kitüntetést adott át Petró Tibor elnök és Hodut János parancsnok úrnak, amely az együttműködésért, kapcsolattartásért járó érdemrend.
ifj. Csepilek István egy muzeális értékű, felújított porral oltó készüléket adott át.
A tóalmási, a sülysápi, és a délegyházi önkéntes tűzoltók emlékszalagot tűztek a budaörsi csapatzászlóra.​

Az épület átadására szolgáló jelképes nemzeti színű szalagot Wittinghoff Tamás és Petró Tibor közösen vágta el, majd az ünnepség a Budaörsi Fúvószenekar előadásában a Szózattal ért véget.
Ezt követően kötetlen beszélgetés és gulyásleves várta a résztvevőket.

Az ünnepség alatt a 12 éves Zsák Domonkos, lelkes tűzoltó rajongó lego animációjából készült time-laps videót vetítettek, amiben a budaörsi laktanyát és tűzoltó létet mutatta be.​

Támogatók:

Budaörs Város Polgármesteri Hivatala
Dr. Vándor András, a Budaörsi Városvédő Egyesület elnöke
Ipacs Zsolt, Budaörsi Borászok Egyesület elnöke
Kisberk Balázs, a Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör elnöke
Kormos bútorház,
Szabó István, a Sz.I. Szikvíz Kft. ügyvezetője

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!