Egyesületünkről

1889

Az egyesület 1889-ben jött létre Budaörs Városi Tűzoltó Testület néven. A testületet Budaörs akkori lakosai sorában tevékenykedő iparosok alakították, melyek szent célul tűzték ki maguk előtt a város és lakosaik mentő tűzvédelmét.


Az egyesület működését az 1889/58118. számú hatósági engedély birtokában 28 alapító 10 pártoló és 45 működő taggal kezdte meg.

Az egyesület felügyeletét Ebner Mátyás soros községi bíró látta el.

A testület élén Frank Antal és Feldhoffer Antal állt.

Budaörs ekkor mindössze 820 házból és 4376 lakosból állt.


Történelem


1890-ben már 104 működő tagot számolt az egyesület.


Az első évben 1 alkalommal vonultak tűzesethez. Az egyesület működésének első 10 évében
jelentősen javult a község tűzvédelme, a beavatkozások egyre szakszerűbbek és eredményesebbek lettek.


Az 1910-es években már a felszereléseiket a Köhler-féle tűzoltószer gyárban javíttatták a budaörsi tűzoltók.

Ezekben az években már jelentősen javult a felszerelések száma is.

 II. világháború nagy károkat okozott, mind a községben, mind a tűzoltó egyesületben is, hisz emberi és eszköz vesztesége is nagy volt az egyesületnek. (Itt jegyezném meg, hogy az országban összesen 7 db tűzoltójármű maradt a többi tönkrement, illetve elvitték az országból.)

1978-tól fellendülés volt tapasztalható az egyesület életében, ami az eszközök és a ruházat terén is megmutatkozott.

A Pest Megyei Tűzoltó parancsnokságtól kaptak egy Csepel 420 típusú gépjárműfecskendőt, ami a kor legkorszerűbb tűzoltó gépjárműve volt. 

  • Napjainkba​​n

Egyesületünk 24 órában riasztható, és híradó ügyeleti szolgálatot tart fent.
Fő foglakozású tagunk nincs, mindenki önkéntesen látja el feladatát.

Egyesületünk önkormányzati támogatáson kívül pályázati összegekből, bérmunkákból, adományokból, felajánlásokból működik.

Jelenleg I. kategóriás egyesületként tevékenykedünk, ami azt jelenti, hogy szakfelszereléseink,
eszközeink bevizsgáltak és a szabályoknak megfelelően működnek. Megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművekkel rendelkezünk.
2014 július elsejétől önálló beavatkozó egyesületként végezzük munkánkat.

Jelenleg 4 gépjárművünk áll készenlétben:


Budaörs/1: Steyr 791: gépjárműfecskendő (jelenleg javítás alatt) 

Budaörs/2: Mercedes-Benz 1219 gépjárműfecskendő 2500 liter víztartállyal, műszaki mentő eszközökkel, kéziszerszámokkal.2000 liter víz és 200 literes habtartállyal,

Budaörs/Vízszállító: Steyr 18S26 8000 literes tartállyal, tűzoltó felszerelésekkel

130 éves a Budaörsi Tűzoltóság

A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte 2019. szeptember 14-én a Csiki Pihenőkertben. 

Az esemény a tűzoltófecskendők felvonulásával kezdődött, majd a rendezvények otthont adó Csiki Pihenőkertben folytatódott, ahol ünnepi megemlékezésre került sor. A budaörsi önkormányzatot Wittinghoff Tamás polgármester, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Branyiczky Márk tű. ezredes, tűzoltósági tanácsos, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója képviselte. Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltségtől Sallai László tű. alezredes kirendeltség-vezető, Hajdu Imre tű. ezredes tűzoltósági felügyelő, Rózsa Gábor tű. alezredes Érd Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, a Budaörsi Rendőrkapitányságtól Gulyás Katalin r. alezredes Közlekedésrendészeti Osztályvezető volt jelen. Képviseltette magát Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Dobson Tibor tű. dandártábornok a Magyar Tűzoltószövetség elnöke, Hodut János nyá. tű. őrnagy a Pest Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, dr. Major Miklós járási hivatalvezető, File Miklós a Budaörsi Mentőállomás vezetője, Kisberk Balázs a Budaörsi Gazdakör elnöke, Búcsi László a Kisújfalui Tűzoltó Testület elnöke, a Bretzfeldi Önkéntes Tűzoltóságtól Peter Schüll, a St. Pölteni Önkéntes Tűzoltóságtól Norbert Lackinger és nem utolsó sorban több Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője és tagsága.

Az ünnepi beszédek, köszöntők és ajándéktárgyak átadása után Dobson Tibor tű. dandártábornok úr az egyesület több tagjának szolgálati érem kitüntetést adományozott. 25 éves eredményes munkássága elismeréséül Ganter László úrnak, 20 éves eredményes munkássága elismeréséül Hodut János és Szabó Ferenc uraknak, 10 éves eredményes munkássága elismeréséül Benesovits János úrnak, Fejérné Hodut Éva asszonynak, Gyenizse Zoltán és Póti Barnabás uraknak.

Pfandler Csaba a Budaörsi Ifjúsági Tűzoltók vezetője pár szóban ismertette az ifjúsági tagozat tevékenységét és elismeréseket adott át a nyári tűzoltótábor résztvevőinek. Elismerésben részesült: Baán Bendegúz, Fodor de Szóza Ebanó, Parlagi Konrád, Pfandler Dániel, Országh Ábel.

Hodut János urat a közel 20 éves parancsnoki tevékenységéért Wittinghoff Tamás polgármester és Dobson Tibor tű. dandártábornok úr elismerésben és tárgyjutalomban részesítette.

A megemlékezést a Budaörsi Fúvószenekar zenei összeállítása színesítette. 

Az ünnepséget követően az ifjúsági tűzoltók bemutatója, habparti, ügyességi versenyek, közös ebéd és kötetlen beszélgetés várta a kilátogatókat.

Munkánkat maximálisan elismeri és támogatja a város önkormányzata és lakossága.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!