Egyesületünkről

1889

Az egyesület 1889-ben jött létre Budaörs Városi Tűzoltó Testület néven. A testületet Budaörs akkori lakosai sorában tevékenykedő iparosok alakították, melyek szent célul tűzték ki maguk előtt a város és lakosaik mentő tűzvédelmét.


Az egyesület működését az 1889/58118. számú hatósági engedély birtokában 28 alapító 10 pártoló és 45 működő taggal kezdte meg.

Az egyesület felügyeletét Ebner Mátyás soros községi bíró látta el.

A testület élén Frank Antal és Feldhoffer Antal állt.

Budaörs ekkor mindössze 820 házból és 4376 lakosból állt.


Történelem


1890-ben már 104 működő tagot számolt az egyesület.


Az első évben 1 alkalommal vonultak tűzesethez. Az egyesület működésének első 10 évében
jelentősen javult a község tűzvédelme, a beavatkozások egyre szakszerűbbek és eredményesebbek lettek.


Az 1910-es években már a felszereléseiket a Köhler-féle tűzoltószer gyárban javíttatták a budaörsi tűzoltók.

Ezekben az években már jelentősen javult a felszerelések száma is.

 II. világháború nagy károkat okozott, mind a községben, mind a tűzoltó egyesületben is, hisz emberi és eszköz vesztesége is nagy volt az egyesületnek. (Itt jegyezném meg, hogy az országban összesen 7 db tűzoltójármű maradt a többi tönkrement, illetve elvitték az országból.)

1978-tól fellendülés volt tapasztalható az egyesület életében, ami az eszközök és a ruházat terén is megmutatkozott.

A Pest Megyei Tűzoltó parancsnokságtól kaptak egy Csepel 420 típusú gépjárműfecskendőt, ami a kor legkorszerűbb tűzoltó gépjárműve volt. 

Napjainkban

Egyesületünk 24 órában riasztható, és híradó ügyeleti szolgálatot tart fent.
Fő foglakozású tagunk nincs, mindenki önkéntesen látja el feladatát.

Egyesületünk önkormányzati támogatáson kívül pályázati összegekből, bérmunkákból, adományokból, felajánlásokból működik.

Jelenleg I. kategóriás egyesületként tevékenykedünk, ami azt jelenti, hogy szakfelszereléseink,
eszközeink bevizsgáltak és a szabályoknak megfelelően működnek. Megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművekkel rendelkezünk.
2014 július elsejétől önálló beavatkozó egyesületként végezzük munkánkat.

Jelenleg 4 gépjárművünk áll készenlétben:


Budaörs/1: Mercedes 1224 Ziegler

Budaörs/2: Mercedes-Benz 1219 gépjárműfecskendő 2500 liter víztartállyal, műszaki mentő eszközökkel, kéziszerszámokkal. és 200 literes habtartállyal,

Budaörs/Vízszállító: Steyr 18S26 8000 literes tartállyal, tűzoltó felszerelésekkel

          Ünnepélyesen átadták a felújított tűzoltólaktanyát!​

A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület laktanya átadó ünnepségét 2017. augusztus 26-án délelőtt tartották, amelyen a polgármester és a helyi képviselők mellett szakmai és civil szervezetek vezetői, hazai tűzoltó egyesületek, német, osztrák és szlovákiai önkéntes tűzoltók is képviseltették magukat.
A felújított részen megújult a konyha, az öltöző, a karbantartó műhely és a garázs, az emeleti részen pedig parancsnoki iroda, mellékhelyiségek és zuhanyzó, valamint egy oktatóterem. 
Az ünnepség kezdetén a Budaörsi Fúvószenekar indulókkal színesítette a műsort, majd eljátszották a Himnuszt. Elsőként Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere mondott beszédet, aki a budaörsi önkéntes tűzoltók külön díjazás nélkül végzett áldozatos munkáját dicsérte.
Sallai László tűzoltó alezredes, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője azt emelte ki, hogy az önkéntes tűzoltók munkája jól kiegészíti a hivatásosakét, a felsőbb szervek is elismerik, hogy hatékonyan és hasznosan vesznek részt a tűzesetek elhárításában. „Az önkéntes addig önkéntes, amíg elhatározza, hogy belép a tűzoltók kötelékébe. Onnantól kezdve hivatásszerűen végzik ők is a munkájukat” – fogalmazott. Hozzátéve: olyat még nem látott, hogy önkéntes tűzoltó meghátrált volna a feladatától azért, mert az számára nem kötelező. Beszédében jókívánságát fejezte ki, hogy mindig, mindenki épen és egészségesen térjen vissza ide, a laktanyába a bevetésekről. Petró Tibor, a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület elnöke röviden elmesélte a budaörsi tűzoltóság történetét. Elmondta, hogy az önkormányzat kötelességének érezte, hogy finanszírozza a fejlesztéseket, így ennek keretében került sor erre a beruházásra is, amit munkájuk elismeréseként kaptak, így az elnök megköszönte a polgármesternek, a képviselőtestületnek, Budaörs Város Önkormányzatának és minden támogatónak, valamint azoknak, akik részt vettek a felújításban.A német és osztrák tűzoltók küldöttei Peter Schüll Budaörs testvérvárosából, Bretzfeldből, Norbert Lackinger St. Pöltenből hozta el parancsnokaik jókívánságait. Az osztrák önkéntesek képviselője kiemelte a két egyesület közötti különösen jó baráti kapcsolatot.​​ Hodut János, budaörsi tűzoltó parancsnok, a Pest Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke Szolgálati érdemérem bronzfokozatú elismerését adta át Gyenizse Zoltánnak, a budaörsi lánglovagok egyikének.​ Ezt követően a vendégek a jeles alkalomra hozott ajándékokkal kedveskedtek.
Gáspár Béla képviselő úr egy századfordulós kézi bontó baltát, 
Peter Schüll a brezfeldi tűzoltók nevében egy különleges műszaki mentéshez használatos feszítő berendezést, Norbert Lackinger úr, a tűzoltók védőszentjét ábrázoló kisplasztikát és egy minden bajtól megvédő dedikált sisakot adott át. Búcsi László, a Kisújfalui Önkéntes Tűzoltó Egylet elnöke új gépjármű fecskendőt hozott - igaz makett formában – mondván, hogy új szertárhoz új autó dukál, továbbá szlovák megyei kitüntetést adott át Petró Tibor elnök és Hodut János parancsnok úrnak, amely az együttműködésért, kapcsolattartásért járó érdemrend. ifj. Csepilek István egy muzeális értékű, felújított porral oltó készüléket adott át.
A tóalmási, a sülysápi, és a délegyházi önkéntes tűzoltók emlékszalagot tűztek a budaörsi csapatzászlóra.​ Az épület átadására szolgáló jelképes nemzeti színű szalagot Wittinghoff Tamás és Petró Tibor közösen vágta el, majd az ünnepség a Budaörsi Fúvószenekar előadásában a Szózattal ért véget.
Ezt követően kötetlen beszélgetés és gulyásleves várta a résztvevőket. Az ünnepség alatt a 12 éves Zsák Domonkos, lelkes tűzoltó rajongó lego animációjából készült time-laps videót vetítettek, amiben a budaörsi laktanyát és tűzoltó létet mutatta be.​
Támogatók:
Budaörs Város Polgármesteri Hivatala
Dr. Vándor András, a Budaörsi Városvédő Egyesület elnöke
Ipacs Zsolt, Budaörsi Borászok Egyesület elnöke
Kisberk Balázs, a Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör elnöke
Kormos bútorház,
Szabó István, a Sz.I. Szikvíz Kft. ügyvezetője

       130 éves a Budaörsi Tűzoltóság

A Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte 2019. szeptember 14-én a Csiki Pihenőkertben. 

Az esemény a tűzoltófecskendők felvonulásával kezdődött, majd a rendezvények otthont adó Csiki Pihenőkertben folytatódott, ahol ünnepi megemlékezésre került sor. A budaörsi önkormányzatot Wittinghoff Tamás polgármester, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Branyiczky Márk tű. ezredes, tűzoltósági tanácsos, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója képviselte. Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltségtől Sallai László tű. alezredes kirendeltség-vezető, Hajdu Imre tű. ezredes tűzoltósági felügyelő, Rózsa Gábor tű. alezredes Érd Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, a Budaörsi Rendőrkapitányságtól Gulyás Katalin r. alezredes Közlekedésrendészeti Osztályvezető volt jelen. Képviseltette magát Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Dobson Tibor tű. dandártábornok a Magyar Tűzoltószövetség elnöke, Hodut János nyá. tű. őrnagy a Pest Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, dr. Major Miklós járási hivatalvezető, File Miklós a Budaörsi Mentőállomás vezetője, Kisberk Balázs a Budaörsi Gazdakör elnöke, Búcsi László a Kisújfalui Tűzoltó Testület elnöke, a Bretzfeldi Önkéntes Tűzoltóságtól Peter Schüll, a St. Pölteni Önkéntes Tűzoltóságtól Norbert Lackinger és nem utolsó sorban több Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője és tagsága.

Az ünnepi beszédek, köszöntők és ajándéktárgyak átadása után Dobson Tibor tű. dandártábornok úr az egyesület több tagjának szolgálati érem kitüntetést adományozott. 25 éves eredményes munkássága elismeréséül Ganter László úrnak, 20 éves eredményes munkássága elismeréséül Hodut János és Szabó Ferenc uraknak, 10 éves eredményes munkássága elismeréséül Benesovits János úrnak, Fejérné Hodut Éva asszonynak, Gyenizse Zoltán és Póti Barnabás uraknak.

Pfandler Csaba a Budaörsi Ifjúsági Tűzoltók vezetője pár szóban ismertette az ifjúsági tagozat tevékenységét és elismeréseket adott át a nyári tűzoltótábor résztvevőinek. Elismerésben részesült: Baán Bendegúz, Fodor de Szóza Ebanó, Parlagi Konrád, Pfandler Dániel, Országh Ábel.

Hodut János urat a közel 20 éves parancsnoki tevékenységéért Wittinghoff Tamás polgármester és Dobson Tibor tű. dandártábornok úr elismerésben és tárgyjutalomban részesítette.

A megemlékezést a Budaörsi Fúvószenekar zenei összeállítása színesítette. 

Az ünnepséget követően az ifjúsági tűzoltók bemutatója, habparti, ügyességi versenyek, közös ebéd és kötetlen beszélgetés várta a kilátogatókat.

Munkánkat maximálisan elismeri és támogatja a város önkormányzata és lakossága.Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!